Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επανέκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν, σε ιδιαίτερα γιορτινή ατμόσφαιρα, τα εγκαίνια της επανέκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου. Στους χώρους που εγκαινιάστηκαν φιλοξενείται πλέον η εκθεσιακή ενότητα «Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη – κράτος». Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα και εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό που εικονογραφούν πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, από τα γεωμετρικά χρόνια μέχρι την καταστροφή της πόλης από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. Έμφαση δίνεται στην προβολή του ιδιαίτερου πολιτιστικού στίγματος της Κορίνθου και στην επίδρασή της τόσο στον αρχαίο κόσμο, όσο και στο νεώτερο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
a2

DSC_8831

DSC_8839

Την εκδήλωση άνοιξε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Κωνσταντίνος Κίσσας. Στην ομιλία του παρουσίασε την ιστορία της διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, τόνισε τη συμβολή της νέας έκθεσης στην κατανόηση του ρόλου που διαδραμάτισε η Κόρινθος και παρουσίασε στο κοινό τους πολυάριθμους συντελεστές του έργου της επανέκθεσης. Στα εγκαίνια του Μουσείου ηχηρή ήταν η παρουσία της τοπικής κοινωνίας, καθώς πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας από ολόκληρη την Κορινθία παρακολούθησε την τελετή και, στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στους νέους εκθεσιακούς χώρους από τους Σωκράτη Κουρσούμη και Αμαλία Τσιτούρη. Κατά τη διάρκεια της γιορτής των εγκαινίων, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μουσικό δρώμενο από την κορινθιακή καλλιτεχνική ομάδα Opus Femina.

JBL_8457

JBL_8478

JBL_8484

JBL_8520

IMG_6083

opus-femina

Την επανέκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, οι βουλευτές του νομού, Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Τσόγκας και Χρήστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, και πολλές άλλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής.

DSC_8882

DSC_8894

JBL_8398

JBL_8410Εξίσου σημαντική υπήρξε, βέβαια, η συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπροσώπων από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και τα άλλα αρχαιολογικά ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, καθηγητών πανεπιστημίου, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, και εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων της Κορινθίας. Την ακολουθία των εγκαινίων τέλεσαν οι εφημέριοι του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Αρχαία Κόρινθο.