Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου συμμετείχε στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 με εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην έκθεση «Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη – κράτος», το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.

Στις 24/9 πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα για ομάδα μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Κορίνθου, με τη συνεργασία του ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων.

Με αφετηρία συγκεκριμένα εκθέματα του Μουσείου, τα παιδιά χωρισμένα σε δυο ομάδες που αντιπροσώπευαν την «Βία και την Ανεκτικότητα» έκαναν διαλογική συζήτηση για τα αποτελέσματα της Βίας, με τον συντονισμό των φιλολόγων τους, και παρουσίασαν αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική γραμματεία (Αντιγόνη, Τρωάδες, συνομιλία Στρατηγών του Πελοποννησιακού Πολέμου μετά την ήττα της Αθήνας). Στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου διαβάστηκε τμήμα της «Προς Κορινθίους Επιστολής» με τη συνοδεία κλασικής μουσικής.

2_24_09

3_24_09

4_24_09

Στις 25/9 πραγματοποιήθηκαν 3 εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών.

Με αφετηρία επιλεγμένα αντικείμενα της έκθεσης, αξιοποιώντας ερεθίσματα από το εποπτικό υλικό και τις προβολές της, αλλά και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, ξεδιπλώθηκαν ενδιαφέρουσες κορινθιακές ιστορίες «Βίας και Ανεκτικότητας». Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την στρατιωτική και εμπορική υπεροχή της Κορίνθου, για τη σχέση μητρόπολης – αποικιών, για τα πολύβουα λιμάνια και τις αγορές της πόλης, για την καταστροφή της από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, για τα ‘Νεκροκορίνθια’, ακόμη και για τη ‘λεηλασία της μνήμης’ που προκαλείται από την αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα.5_25_09

6_25_09

7_25_09

8_25_09

9-_25_09jpg