Εργασίες προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαίου Διόλκου στο πλαίσιο Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που εκτελείται με αυτεπιστασία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Αγαπητοί φίλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στις 17 Φεβρουαρίου 2021 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών που υλοποιεί η Υπηρεσία μας στο εμβληματικό μνημείο του Αρχαίου Διόλκου στην περιοχή Ποσειδωνία Κορίνθου.

Ο Δίολκος, ο λιθόστρωτος δρόμος που ένωνε τους δύο Κόλπους, τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας και κατασκευάστηκε περίπου το 600 π.Χ., από τον Περίανδρο, τύραννο της Κορίνθου. Η κατασκευή του δρόμου αυτού, στο στενό χερσαίο τμήμα του Ισθμού, επέτρεψε την μεταφορά των πλοίων πάνω σε ολκούς (κατασκευές με ρόδες) και το πέρασμα από την μια θάλασσα στην άλλη από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό και αντίστροφα, αποφεύγοντας τον χρονοβόρο και επικίνδυνο περίπλου της Πελοποννήσου.

Ο δρόμος αυτός ξεκινούσε από την σημερινή περιοχή της Ποσειδωνίας Κορίνθου, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της Εφορείας μας και κατέληγε στον αρχαίο Σχοινούντα που είναι το σημερινό Καλαμάκι.

Το έργο που υλοποιείται, είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αφορά στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου μνημείου.

Πρόκειται για ένα σύνθετο, χρονοβόρο και δαπανηρό έργο, στο οποίο συμπράττουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας .

Η Εφορεία μας αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτό το έργο για το ευρύ κοινό, δεσμεύεται να προγραμματίσει επιτόπιες ξεναγήσεις στο μνημείο και να παρουσιάσει την δουλειά που πραγματοποιείται, όταν με το καλό, αρθούν τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας.

Η Υπηρεσία μας, που υλοποιεί αυτό το έργο πεδίου τον τελευταίο χρόνο τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δεν σταμάτησε ούτε για μια ημέρα τις εργασίες της, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της απρόσκοπτης εξέλιξης ενός έργου που θα διασώσει και θα αναδείξει το μοναδικό αυτό μνημείο, που ήταν για πολλά χρόνια παραμελημένο.